DRENTHE/FRIESLAND - De politie in Noord-Nederland heeft afgelopen weken meerdere aanhoudingen verricht van verdachten die zich mogelijk voordeden als nepagent. Ze werden op 14 oktober een 24-jarige man uit Teteringen en een 26-jarige man uit Breda aangehouden, omdat ze zich meerdere keren zouden hebben voorgedaan als nepagent in de omgeving van Balk, Sneek en Lemmer. Het onderzoek naar de verschillende oplichtingszaken is nog in volle gang en de twee verdachten zitten ook nog steeds vast. In de omgeving van Schoonebeek zijn op 22 oktober vier verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij oplichting door nepagenten.
Oplichting in Balk
Een inwoonster van Balk kreeg werd op 14 oktober zogenaamd door de politie opgebeld met een reden waarom de vrouw dringend geld en waardevolle spullen moest afgeven aan een agent, die langs zou komen. Het slachtoffer werd dusdanig onder druk gezet, dat ze inderdaad waardevolle spullen heeft afgegeven aan een nepagent. Deze agent noemde een naam, een dienstnummer en hij droeg ook een deel van het politieuniform.
Het slachtoffer had wel door dat het mis was, toen de nepagent zich uit de voeten maakte. Ze schakelde de politie in en die kwamen al snel een voertuig op het spoor. De auto negeerde een stopteken en ging er daarna vandoor. Er ontstond een achtervolging, maar uiteindelijk zijn de twee inzittende op de Kooiweg in Lemmer aangehouden. Echte agenten vonden in de auto onder andere delen van het politieuniform en waardevolle spullen die mogelijk zijn weggenomen bij slachtoffers.
De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en verhoord. De rechter-commissaris heeft op 18 oktober besloten dat de verdachten veertien dagen langer in voorarrest blijven zitten. In het onderzoek wordt nu ook gekeken of de verdachten iets te maken hebben gehad met andere incidenten met nepagenten in het hele land.
Poging oplichting in Schoonebeek
Een inwoner van Schoonebeek was op dinsdag 22 oktober alert. Die kreeg zogenaamd de wijkagent aan de deur om waardevolle spullen op te halen. De inwoner vertrouwde het niet en vroeg de ‘agent’ om zich te legitimeren. De nepagent kon dat niet en maakte zich uit de voeten. Dankzij oplettende buurtbewoners wist de politie even verderop een auto staande te houden met daarin vier inzittenden, waaronder een verdachte die voldeed aan het signalement van de zogenaamde wijkagent. De echte agenten hebben vier aanhoudingen verricht van een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 21-jarige man uit Utrecht, een 22-jarige man uit Almere en een minderjarige jongen uit Almere.
Ook deze vier verdachten zitten nog vast en ze worden gehoord in het onderzoek naar de poging oplichting. Zo is de auto onderzocht en kijkt de politie op gegevensdragers of er een link is met andere meldingen van oplichting middels nepagenten.
Trap er niet in!
Als politie krijgen we dagelijks meerdere meldingen van zogenaamde nepagenten die erop uit zijn om mensen op te lichten. Dat gebeurt ook in de noordelijke provincies. We benadrukken dat een echte agent nooit belt of bij je aan de deur komt om bijvoorbeeld sieraden of geld veilig te stellen. Hang direct op als je gebeld wordt door iemand die zegt van de politie te zijn en vraagt naar je kostbaarheden. Bel zelf de politie via 0900-8844 om te controleren of je echt door een politiemedewerker bent gebeld. Komt of staat er een agent bij je aan de deur om waardevolle spullen of geld op te halen? Bel dan 112.
Hoe herken je een echte agent?
We weten dat er oplichters zijn, die politiekleding aantrekken. Ze hebben dan bijvoorbeeld alleen een politiepolo aan. Een echte agent draagt zijn of haar uniform alleen volledig: dus met broek, hoge werkschoenen en een koppel/riem met bijvoorbeeld wapens en boeien. Een echte politieagent kan zich bovendien altijd legitimeren met een politielegitimatiebewijs. Dit is een pasje in de vorm van een rijbewijs met een naam, personeelsnummer en foto. Politieagenten in burgerkleding moeten dit uit zichzelf laten zien en ze geven je alle tijd om het bewijs goed te bekijken.
Doe altijd melding en/of aangifte!
Nogmaals: vertrouw je het niet? Bel de politie en schroom niet om de deur ook dicht te doen en niemand binnen te laten! Is er bij jou een poging oplichting gedaan of ben je opgelicht? Doe dan altijd melding en/of aangifte, want dat geeft ons de mogelijkheid om zaken aan elkaar te kunnen verbinden.