ASSEN - Als kerst allang voorbij is, beginnen bewoners vanaf januari hun kerstbomen naar verzamelplekken te brengen. Binnen onze gemeente hebben we er ongeveer vijfenzestig. Zes gemeentelijke bedrijfsauto’s met laadbak en een vrachtwagen waren vorige week iedere dag vanaf 8.00 uur bezig om al die kerstbomen op te halen. Ze brachten ze naar het milieupark. Groenmedewerker Andre Haveman: “Het zijn er zoveel. In één week alle kerstbomen ophalen, redden we niet eens. Daarom zijn we al twee dagen na nieuwsjaardag begonnen.”

Een ingehuurde achterlader helpt mee

Via routes halen we in iedere wijk kerstbomen op. Ook rijden we naar plekken waarover een melding van bewoners is gekomen, bijvoorbeeld als er erg veel kerstbomen op een bepaalde plek liggen. Een ingehuurde achterlader, een oud model huisvuilwagen waar vroeger een medewerker achterop stond, zorgt dat het werk stukken sneller gaat. André vertelt: “Zo’n twee- tot driehonderd kerstbomen kunnen daar wel in omdat de bomen worden samen geperst. Eén lading kan wel negentienhonderd kilo wegen. Naast de bedrijfsauto’s nemen ook groenploegen die onderhoudswerk doen, kerstbomen mee.”

Bomen gooien

Andre: “Als medewerkers onderling noemen we dit werk ook wel ‘bomen gooien’. En dat klopt precies, want dat is het ook. Of je gooit de op de grond liggende kerstbomen in de laadbak van een wagen of in de achterlader die ze fijn perst. We gooien altijd met drie of vier man. Meer moet het ook niet zijn, anders loop je elkaar maar in de weg.”

Je maakt heel wat mee

Andre: “Ik doe dit werk al acht jaar. Het is hartstikke leuk. Het is een mooie variatie op het andere werk dat we doen. Je ziet dat je echt wat opruimt en mensen waarderen dat.” André vertelt ook dat ze van alles meemaken en tegenkomen onderweg. “Kerstbomen met complete versiering. Met een pot nog vast aan de voet of de verlichting er nog in. En één keer zelfs een kerstboom met gedroogde sinaasappelen. Meestal zijn het gelukkig kale groene bomen die we ophalen.”

Kerstbomen op een rotonde

“Soms leggen mensen hun kerstbomen op gevaarlijke plekken neer zoals rotondes. Dan ga je daar met je auto stil staan, want je moet er toch bij. Dat kan best gevaarlijk zijn omdat ook ander verkeer er langs moet. Het makkelijkst is als er één rechte weg is zoals Tarwehullen of Stoepveldsingel. We stoppen dan waar bomen liggen zonder in bochten of op risicovolle plekken stil te hoeven staan.”