ASSEN - In de gemeente Assen werken verschillende organisaties samen om inwoners en ondernemers te helpen met geldzaken. In een reeks interviews maken we kennis met deze organisaties. Deze week vertelt Saakje de Raad over WPDA.

Samenwerken in de keten. Hoe werkt dat in de praktijk?

Saakje: “Het begint natuurlijk met elkaar weten te vinden en aan elkaar te vragen wat we signaleren. We spreken namelijk allemaal andere mensen of juist dezelfde. Bij WPDA gaat het dan om mensen die te maken hebben met de participatiewet of die bijzondere bijstand ontvangen. Als daar ook schuldenproblematiek speelt, dan denken wij mee over een oplossing. We kunnen dit dan intern met de klant oplossen of een rapportage schrijven voor hulp vanuit de GKB.

Laatst kwam tijdens ons ketenoverleg naar voren dat we signaleren dat er meer jongeren zijn die last hebben van schulden. Dan zoeken we de hulp van collega’s die op scholen zitten en betrekken we die in onze aanpak.”

Geen oordeel

“Mensen wachten vaak te lang voordat ze met iemand gaan bespreken dat ze rekeningen niet meer kunnen betalen. Dat is logisch. Het is een beladen onderwerp. Maar als je vroeg aangeeft dat het financieel niet lukt, dan kunnen we het ook makkelijker oplossen. Er kan soms ook meer dan dat mensen nu denken en het gaat ook in overleg. We nemen het niet helemaal over en we hebben ook geen oordeel.”

Loopt u achter met uw huur, energierekening of andere zaken én bent u ondernemer? Wacht niet totdat de schulden hoger worden. Praat er over. Dit kan met WPDA. Bel naar 0592-391600 of stuur een email naar inkomen@wpda.nl