ASSEN - We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals langdurige regenval of plensbuien. In deze natte periodes kan het water in de grond, de grondwaterstand, in Assen snel stijgen. U kunt daar overlast of ongemak van ervaren, omdat er water in uw kruipruimte of kelder staat. We krijgen hier regelmatig vragen over. Daarom leggen we in dit artikel uit wat u hier aan kunt doen.

Hoe ontstaat een hoge grondwaterstand?

Onder een groot deel van Assen ligt een ondiepe leemlaag. Deze leemlaag heeft een stevige structuur waar water moeilijk doorheen kan zakken. In natte periodes kan daardoor grondwateroverlast ontstaan. Wij proberen samen met het Waterschap voor een goede ‘grondwaterbalans’ te zorgen. Onder meer door systemen te plaatsen waardoor water in de bodem goed wordt afgevoerd. Zo’n systeem heet ‘drainage’ en hierdoor wordt overtollig (grond)water afgevoerd. Daarnaast peilen we ook het oppervlaktewater. Helaas is het in extreem natte periodes niet te voorkomen dat de grondwaterstand stijgt.

Wat kunt u doen?

Heeft u een deel van het jaar water in uw kruipruimte of kelder en ervaart u dit als een probleem? Als eigenaar bent u zelf verantwoordelijk om dit op te lossen. Maak uw kelder waterdicht en/of leg een drainage aan rond uw woning en sluit dit, in overleg met ons, aan op het gemeentelijk riool of sloot. Daarmee verlaagt u in natte perioden de grondwaterstand op uw terrein. Heeft u een groot deel van het jaar of ook in droge periodes water in uw kruipruimte of kelder? Mogelijk heeft dit een andere oorzaak, zoals een kapotte drinkwaterleiding of een niet op de riolering aangesloten regenpijp.

Meer informatie?
Kijk voor meer uitleg en tips op de website van RIONED. Benieuwd of er bij u in de buurt een leemlaag ligt in de grond en hoe diep deze ligt? Bekijk uw buurt op de online.