ASSEN - Na meer dan 10 jaar van voorbereiding is Provincie Drenthe, in samenwerking met Prolander, het waterschap en Staatsbosbeheer, klaar om de plannen voor de herinrichting van Geelbroek uit te voeren. De vergunning voor het starten van de uitvoering is definitief en dit betekent dat de aanbesteding zo snel mogelijk van start gaat, met als doel de werkzaamheden dit jaar nog te beginnen. De plannen omvatten onder andere het dempen en verondiepen van sloten en het verleggen van de Geelbroekerweg.

Geelbroek is onderdeel van Natura2000-gebied Drentsche Aa. Het gebied is belangrijk voor het vasthouden van 180.000 m³ water tijdens natte perioden om wateroverlast in het gebied te voorkomen. Met oog voor de functie van het landschap, bouwen we aan een toekomst waarin ruimte is voor landbouw, bewoning en de van oudsher aanwezige natuurwaarden.

Kansen voor de landbouw en natuurontwikkeling

Geelbroek heeft te maken met grote uitdagingen door klimaatverandering, zoals hevige regenval en droogte. De herinrichting is essentieel om deze problemen aan te pakken. Bovendien biedt deze verandering kansen voor zowel de landbouw als de natuurontwikkeling. De sleutel tot succes is het herstel van de natuurlijke waterhuishouding met hogere (grond)waterstanden.

  • Natuurontwikkeling:

    Na de herinrichting zal het grootste deel van het projectgebied, vooral aan de westzijde, veranderen in grasland, bos, struikgewas en moeras. Deze ontwikkeling hangt af van het beheer na de werkzaamheden. Het oostelijke deel blijft meer open door intensiever beheer, zoals maaien. Door de herinrichting zal de fauna in het gebied veranderen, met een toename van amfibieën en vogels zoals waterral, porseleinhoen, watersnip, kleine karekiet, blauwborst en mogelijk de roerdomp.

  • Landbouw:

    Ook voor de landbouw is de herinrichting toekomstbestendig. We werken nauw samen met grondeigenaren binnen het projectgebied om de verkavelingssituatie te verbeteren. Hierdoor zullen deze landbouwers meer aaneengesloten stukken grond dichter bij hun bedrijf hebben .

Uitvoering van het project

De werkzaamheden starten naar verwachting in november 2024 en zullen afgerond zijn in februari 2025. De maatregelen omvatten het dempen en verondiepen van sloten, het graven van een slenk, het verleggen van de Geelbroekerweg, het herstellen van historische slotenpatronen en het aanleggen van recreatieve voorzieningen zoals een wandelpad. Ook wordt in samenwerking met de omgeving het gebied geschikt gemaakt voor particulier natuurbeheer, waardoor het gebruik van de grond goed aansluit bij de nieuwe inrichting van Geelbroek.

Voor meer informatie kunt u terecht op de projectwebsite en we brengen regelmatig een nieuwsbrief uit met updates. Meld u dus vooral aan!