DRENTHE - Bijna drie op de vijf Drentenaren boven de 18 jaar heeft overgewicht, wat betekent dat hun BMI hoger is dan 25. Dit is het hoogste aantal van alle Nederlandse provincies. Binnen de provincie zijn in de gemeente Emmen de meeste volwassenen te zwaar, namelijk 66,7%. Van de mensen met overgewicht in de provincie heeft een derde obesitas: een BMI boven de 30. Opvallend is dat in vergelijking met andere provincies relatief veel mensen met een te hoog lichaamsgewicht deelnemen aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer.nl op basis van data van het RIVM, het CBS en Nivel.

Aantal Drentenaren met overgewicht gestegen

Het percentage volwassenen met overgewicht is in tien jaar tijd landelijk met 4,4% gestegen. Momenteel heeft meer dan de helft van de Nederlanders (50,3%) een BMI boven de 25.

In Drenthe is de toename 10,3%, deze stijging is dus fors hoger dan in de rest van Nederland. Momenteel is 57% van de inwoners in de provincie te zwaar. De vijf Drentse gemeenten met het hoogste percentage inwoners met overgewicht zijn:

  1. Emmen: 66,7%

  2. Midden-Drenthe: 58,5%

  3. Aa en Hunze: 58,2%

  4. Coevorden: 56,2%

  5. Borger-Odoorn: 561,%

Tynaarlo heeft juist het laagste percentage inwoners met overgewicht: 49,2%. Dit is een afname van 2,5% in tien jaar tijd. Ook in Westerveld (50,6%) en Noordenveld (51,2%) zijn de percentages relatief laag, ook hier was een afname in dezelfde periode.

“Bas Knopperts expert zorgverzekeringen bij Independer: “Ben je te zwaar en wil je graag afvallen? Dan kun je op verschillende manieren hulp krijgen. Zo is er in steeds meer gemeenten aanbod van een Gecombineerde Leefstijlinterventie, ook wel GLI genoemd. Sinds 2019 worden deze programma’s onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Ook gaat het niet ten koste van het eigen risico. Dat verlaagt de drempel om deel te nemen”.

Regionale verschillen in deelname aan GLI-programma’s

Landelijk gezien nam in 2022 slechts 1 op de 152 mensen met overgewicht deel aan een GLI-programma. In Drenthe lag dit aantal iets hoger: 1 op de 128 inwoners deed mee. In Midden-Drenthe (1 op de 164) was de deelname het laagst, net als in Noordenveld (1 op de 160) en Hoogeveen (1 op de 155).

Binnen de provincie waren in Assen (1 op de 86) de deelnamecijfers juist het hoogst, gevolgd door Borger-Odoorn (1 op de 120) en De Wolden (1 op de 124).